Vastuullisuus hyvinvointialueen toiminnan ohjenuoraksi

Vastuullisuus mielletään usein ensisijaisesti ympäristöön ja ekologisuuteen liittyviin asioihin, kuten hiilineuraaliuteen ja ilmastoon. Kiertotalous ja kestävä kehitys ovat merkittäviä ja vakavasti otettavia tekijöitä kaikissa organisaatioissa. Vastuullisuuteen kuuluvat myös sosiaalinen vastuu, hyvä hallintotapa ja taloudellinen vastuu. Vastuullisuudesta on raportoitava säännöllisesti.

Sosiaalinen vastuullisuus on erityisesti työntekijöiden sekä sidosryhmien tasa-arvoista ja oikeudenmukaista kohtelua. Se on työyhteisöstä huolehtimista, kuten työterveydestä ja -turvallisuudesta sekä osaamisesta ja tasa-arvosta. Sosiaalista vastuuta pitää kantaa myös asiakkaista, yhteistyökumppaneista ja muista sidosryhmistä. Vastuullinen organisaatio on houkutteleva työnantaja. Hyvään työilmapiiriin ja toimivaan työyhteisöön kannattaa panostaa. Hyvä johtaminen on vastuullisuutta.

Hyvä hallinto on avointa, luotettavaa: Sitä, että asiat käsitellään ilman viivytyksiä. Päätökset perustellaan selkeästi. Kaikki viestintä on ymmärrettävää ja avointa asiakkaille, työntekijöille, yhteistyökumppaneille sekä sidosryhmille. Hyvinvointialueen luottamushenkilöiden ja muun hallinnon on huomioitava vastuullisuuden periaatteet kaikessa toiminnassa. 

Julkisella sektorilla hyvään hallintoon kuuluu ammattimainen palveluiden ja tuotteiden kilpailutus, joka on tehtävä asianmukaisesti huomioimalla aidosti sekä organisaation että loppukäyttäjä tarpeet. Julkisten hankintojen pitää olla julkisesti nähtävillä. 

Taloudelliseen vastuullisuuteen kuuluu huolehtia toiminnan kannattavuudesta, kilpailukyvystä ja tehokkuudesta. Kun organisaation talous on tasapainossa, se pystyy huolehtimaan myös muista vastuullisuuden osa-alueista.

Vastuullisuus hyvinvointialueiden toiminnassa on ehdottoman tärkeää heti alusta alkaen. Siihen kuuluu myös se, ettei tehdä tarpeetonta ja raskasta luottamushenkilö- tai hallinto-organisaatiota. On toimittava vastuullisesti ja keskityttävä olennaiseen. 

Tärkein hyvinvointialueen tehtävä on huolehtia vastuullisesti siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat toimivia ja tarkoituksenmukaisia. Ambulanssin ja palokunnan toimintaedellytykset on vastuullisesti varmistettava koko hyvinvointialueella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑